сряда, 15 ноември 2017 г.

Чуйте песента на Вселената (АУДИО)


Искате ли Космосът наистина да ви попее?

В Космоса никой няма да чуе твоя вик, тъй като, казват, звукът не се разпространява във вакуум. Но това не значи, че не можете да чуете звука на Вселената. Андрю Уилямс от Центъра за космически изследвания към университета на Лестър, Великобритания, твърди, че Вселената звучи като птича песен, пише Daily Express.
Уилямс е използвал събрани от сателити и космически апарати данни, за да генерира невероятния звук, който човек би чул, ако настрои радио в дълбокия Космос. Най-завладяващият запис е "Птичи хор призори" на електрони, сблъскващи се с горната част на земната атмосфера. Звукът наподобява песен на скорци призори през пролетта над клокочещ поток, примесен с дълбоки басови импулси от Слънцето.
Вселенската песен е записана от сателита Клъстър II на 9 юли 2001 г. с помощта на приемник за дълги радиовълни. Уникалните записи са събрани в колекция "Траектория", представена в университета на Лестър.
Андрю Уилямс сега планира да демонстрира невероятната сбирка на турне.
Експертът обяснява, че сигналите са извън обхвата на човешкия слух и се е наложило да понижи височината им и да ги филтрира, за да станат чуваеми, пояснява БТА.
Друг интересен запис е на ритмичните слънчеви импулси, уловени от космическия апарат SOHO. Те обаче са били толкова приглушени, че се е наложило Уилямс да увеличи височината на тона 40 000 пъти. И тъй като звукът се повтаря на всеки пет минути, експертът е ускорил записа 42 000 пъти, за да възпроизведе 40-дневни импулси в няколко секунди.
Сега чуйте птиците на Вселената, а веднага след това можете да чуете как звучи Вселената оттатък хелиосферата на Слънчевата система, в междузвездното пространство, записана от космическия апарат "Вояджър 1":



Няма коментари:

Публикуване на коментар