събота, 9 януари 2021 г.

Как да гладуваме по метода автофагия на Йошинори Осуми

Как да гладуваме по метода автофагия на Йошинори Осуми

 

Как да гладуваме по метода автофагия? Какво е автофагия – процес и значение? В следващите редове ще се опитаме да намерим отговора на тези въпроси. И ще се опитаме да разберем защо едно гладуване по метода автофагия е толкова полезно за всеки човек. Да започнем едно по едно:

Какво е автофагия

Думата автофагия произлиза от древногръцки (αὐτόφαγος) и означава „самоизяждане„. Тази дума се появява на сцената през 60-те години на миналия век, когато учените наблюдават за първи път, че клетките са в състояние да унищожават собственото си съдържание. Това става като един вид капсулиране на самите клетки и тяхното транспортиране след това до отделение за рециклиране, известно като лизозома, където се разграждат.

Когато даден човек не приема храна в рамките от 24 до 72 часа, започва процесът в тялото, известен като „автофагия“. Това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. Така се стимулира възникването на нови клетки.

А през 2016 година, японският учен Йошинори Осуми получи Нобелова награда за медицина за откриването и изясняването на механизмите на автофагия. Откритието на Осуми спечелва много бързо известност, защото хората вече имат представа как клетките рециклират съдържанието си. Благодарение на тях се изяснява фундаменталната важност на автофагията в много физиологични процеси като приспособяването към глад или реакцията към инфекции. Мутациите в гените, отговорни за автофагията, могат да причинят заболявания като рак, диабет и неврологични болести.

Автофагия диета и гладуване

Автофагията е процес, при който клетъчните компоненти се улавят в органели, наречени автофагозоми и след това се довеждат до лизозомата или вакуолата, за да се разграждат и рециклират за други цели. Това се случва по време на глад, позволявайки на клетките да оцелеят в периоди на лишаване.

Могат ли клетките да се „изядат сами?“

Да, те могат. Процесът на оползотворяване и обновяване на ненужните части от клетките се нарича автофагия. Процесът помага както на клетките, така и на тялото да се отърват от ненужните органели – мъртви или повредени клетки. Клетките в края на живота си ще се използват за изграждане на нови в бъдеще.

Както казахме по-нагоре, тази характеристика на клетките е открита преди 60 години. Но едва наскоро, докато изучава автофагията в дрождите, Йошинори Осуми успява да идентифицира набора от гени, отговорни за това. Оказва се, че такива гени могат да бъдат намерени в много живи организми, включително и в хората.

По време на гладуването, клетките разграждат протеини и други клетъчни компоненти и ги използват за енергия. По време на автофагия, клетките унищожават вируси и бактерии и се отърват от повредените структури. Това е процес, който е от решаващо значение за здравето, обновяването и оцеляването на клетките.

Какви са ползите от „самоизяждането?“

 

 Процесът на автофагия е отговорен за обновяването на организма, борбата с инфекциите и изчистването на токсините. Този процес се свързва в борбата с различни заболявания, включително рак, диабет тип II и болестта на Алцхаймер. Известно е, че заразената клетка се опитва да „смила“ бактериите, използвайки същите механизми и протеини, които обикновено се използват за обновяване на клетките.

Ако успеем да повлияем на процеса на автофагия в раковите клетки, бихме могли да накараме тялото да мисли за тях като за увредени и да ги унищожи със собствени усилия без химиотерапия. Не би навредило да се стимулира обновяването на клетките сред възрастните хора и да се опитаме да забавим процеса на стареене.

Как да гладуваме по метода автофагия

Учените са установили, че гладуването за 12+ до 24+ часа предизвиква автофагия и се смята, че е една от причините, поради която гладуването е свързано с дълголетието. Има голямо количество изследвания, които свързват гладуването с подобрен контрол на кръвната захар, намалено възпаление, загуба на тегло и подобрена мозъчна функция.

През цялата история на човечеството постенето е било част от религиозните, духовните и здравните практики. В района на гръцкият остров Икария например, дълголетните хора там спазват около 150 дни религиозен пост годишно.

За да активирате процеса на автофагия на тялото, трябва да практикувате периодичен пост. Какво значи това? Най-простичко да кажем е като изберете 1 ден от седмицата и в този ден не ядете абсолютно никаква храна. Стремите се да имате времеви период от поне 24 часа без храна, а още по-добре – 36 часа.

Например избирате всяка неделя да не ядете. Ако в събота сте вечеряли в 19:00 часа, в неделя не ядете нищо през деня и може да хапнете малко вечерта след 19 часа. Тогава ще имате 24 часово гладуване. Ако изберете да не ядете вечерта, а направо да закусите в понеделник след 7:00 часа – то тогава ще имате 36 часово постене.

Ползи от периодичния глад и клетъчната автофагия

Да имаш чисто тяло и правилно функциониращи клетъчни пътища е основата на здравето. Ето защо автофагията има такива големи предимства. Да видим какви ползи за тялото ще имаме от периодичния глад:

По-бавно остаряване

Всички остаряваме, но забелязали ли сте, че някои хора изглежда стареят по-бързо от други, по отношение на външния вид и цялостното здраве? Това е така, защото клетъчното стареене възниква в резултат на натрупването на увредени протеини и органели. А те пречат на нормалната функция и възстановяването на тялото – и някои хора имат повече от тези увредени протеини от други.

Както се вижда в едно изследване, редовното използване на автофагията може да помогне за поддържане на здравето на клетките и за възстановяване на пътищата, които ще помогнат на тялото да остарее по-бавно.

Нормализиране на теглото

Що се отнася до загубата на тегло, сертифицираният интернист Винсент М. Педре, доктор по медицина, нарича периодичното гладуване „тактика, която почти винаги работи, когато всичко останало се проваля“. Това е така, защото затлъстяването и свързаните с него метаболитни нарушения, като инсулинова резистентност и диабет, са свързани с липсата на автофагия. От друга страна, както показва изследването, публикувано в Nature, стимулирането на автофагията може да помогне за изчистването на увредените протеини, и така да се намали теглото.

Намаляване на възпаленията

Автофагията помага да се спрат различните възпаления. Тъй като автофагията е мощно противовъзпалително средство, периодичното активиране на автофагия може да помогне за намаляване на някои състояния, свързани с възпаления, като болестта на Крон, муковисцидоза и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Автофагията също помага за балансиране на нивата на инсулин, което намалява възпалението и има положителни ефекти върху здравето на червата. Нещо, което Педре нарича „често пренебрегван, но решаващ аспект на отслабването и оздравяването на цялостното здраве“.

Намален риск от сърдечни заболявания

Много хора в днешно време страдат от сърдечни заболявания, инфаркти и втвърдяване на артериите (атеросклероза). Практикуването на автофагия може да помогне за изчистване на увредените сърдечни клетки, поддържайки сърцето ви здраво и предпазващо ви от атеросклероза. А това със сигурност ще доведе до цялостно намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Помага на черния дроб

Едно проучване от 2020 г. изследва начините, по които автофагията може да помогне на чернодробните клетки от увреждане на черния дроб, причинено от лекарства и алкохол. Други изследвания твърдят, че автофагията играе роля в много чернодробни функции и може да предотврати прогресирането на няколко чернодробни заболявания, включително:

Болест на Уилсън

Остро увреждане на черния дроб

Безалкохолна мастна чернодробна болест

Хронично чернодробно заболяване, свързано с алкохола

По-добър контрол на кръвната захар

Автофагията може да направи метаболизма ви по-гъвкав. Това означава, че можете да превключите от изгаряне на глюкоза (или захар) за енергия към изгаряне на мазнини по-лесно. „Колкото по-дълъг е периодът на гладуване, толкова повече тялото в крайна сметка ще се върне към липолиза или разграждане на мазнините до мастни киселини, които да се използват за гориво“, казва Педре.

Намален риск от рак

Ролята на автофагията при рака е малко противоречива. В ранните стадии на рака, автофагията може да предотврати растежа на тумора и да предотврати разпространението на рака. Ако обаче туморите са в късен стадий, автофагията всъщност може да допринесе за растежа им. С други думи, автофагията може да помогне за спиране на рака преди да е започнал, но ако имате рак, придържайте се към препоръките на Вашия лекар за лечение.

Как да гладуваме по метода автофагия – заключение

Нашите клетки постоянно се увреждат чрез естествени телесни процеси – преобразуване на енергия, храносмилане и имунитет. Това се случва дори при здрави хора и е важна част от клетъчния жизнен цикъл, който позволява редовното генериране на нови и млади клетки, които могат да се представят оптимално в тялото ни.

С периодичното гладуване, вие ще постигнете отлични резултати за вашето здраве. С включването само на 1 ден от седмицата, в който да гладувате, вие ще имате 52-53 дни в годината, в които ще дадете почивка на вашите органи, свързани с процеса на хранене. И ще обновявате все повече вашето тяло, което ще ви даде повече години живот и то в по-добро здраве. Ето защо включването на периодичното гладуване във вашето ежедневие е една изключително добра идея. Бъдете здрави и се радвайте на живота! 

Източник: Как да правим нещата - полезни съвети.

 

РС, Я виж ти... Моето 24 или 36-часово нищонеправене си имало научно обяснение, та дори и име...

Много пъти съм го казвала. Ще го кажа отново. Използвам този метод повече от 10 години. Работи безотказно – независимо дали при настинка, преумора или за изчистване на някаква тежест – физическа или ментална...

Само едно уточнение – когато гладувам прекратявам всякакъв контакт със света. Изключвам телефона и компютъра. Телевизия не гледам от повече от 20 години. Пия много вода и малко кафе – приблизително 1 чашка за целия период от 36 часа. И цигарите – от 1 кутия на ден, стигам до 3-4 в този период.

През цялото време съм в кревата. Приблизително на 2 часа се будя. Отивам до тоалетната, взимам 1 душ – само с вода и отново в кревата. От време на време след душа паля цигара и пия по 1-2 глъдки кафе. Но като цяло нуждата от никотин и кофеин е много по-малка.

Правя си медитации и заспивам с Благодарност към тялото, към света, към Земята...

Хубаво е! Прекрасно е! Опитайте! 

Весела Стамболиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар