неделя, 5 ноември 2017 г.

Д-р Брус Липтън: Човекът е общност от 50 трилиона клетки - те всъщност са миниатюрни хора

Д-р Брус Липтън: Човекът е общност от 50 трилиона клетки - те всъщност са миниатюрни хора


Вълнуващ, силно въздействащ и запомнящ се - така определиха за себе си участници в семинара на световноизвестния учен д-р Брус Липтън, който беше в София на 21 октомври. Темата бе “Новата биология - науката за това как да създадем рай на Земята” и д-р Брус Липтън доказа нагледно, че всички можем да живеем в рай, тук - на Земята.
Д-р Липтън е клетъчен биолог и международно признат лектор. Бил е преподавател във Факултета по медицина към университета на Уисконсин, а по-късно неговата дейност продължава в изследователския център на университета “Станфорд”. Автор е на бестселъра “Биология на убежденията”. През 2009 г. д-р Липтън получава престижната награда “Goi Peace Award” в Япония като признание за научните си постижения. Задълбочените изследвания на д-р Брус Липтън в областта на клетъчната биология се смятат за огромен научен пробив.
Ученият дойде у нас по покана на Института за интегрално развитие, който предлага обучение, разпределено в 7 направления, свързани помежду си от обединяващата парадигма на интегралния подход на Кен Уилбър. Над 700 специалисти, сред които лекари, психолози, холистични консултанти и др., се обучиха в България в тези подходи и ги прилагат в практиката си.

Изводите от изследванията на д-р Липтън, събрани в книгата му “Биология на убежденията”, радикално променят разбиранията ни за живота. Те показват, че ДНК не контролира биологичните процеси в тялото ни - напротив, тя се управлява от сигнали извън клетката, включително и от енергийните послания, произтичащи от положителните или отрицателните ни мисли.
“Моето изследване върху стволовите клетки датира от 50 години. Познанието е сила - това е известна истина. Всичко, с което сме били програмирани като познания за нашата биология, е погрешно. Има само една криза и тя е свързана с масовото изчезване на видовете на Земята. Досега 5 пъти са се случвали големи кризи и Земята е оцелявала. Днешната криза е по-специална, защото ние, хората, изчезваме като вид. И точно ние сме отговорни за този процес. От 1970 г. досега две трети от животните са изчезнали. До 20-30 г. нашата цивилизация ще изчезне, ако не променим нещата. Но кризата предизвиква еволюция”, започна лекцията си ученият.

Той сподели 4 мита, в които вярваме, но не са истина. Ето ги:
1. При биологичните процеси е валидна Нютоновата физика, според която Физика=Механика. Според учението на Нютон тялото е материя и единственото, което може да й повлияе, е друга материя. Според Квантовата физика всичко е енергия.
2. Гените контролират нашата биология. Този втори мит е абсолютно погрешен, защото ние контролираме гените си чрез сигналите, които им изпращаме.
3. Оцелява най-силният, казва теорията на Дарвин. Но всъщност оцелява най-приспособимият.
4. Еволюцията е произволен процес, казва четвъртият мит. Новото вярване обаче е, че еволюцията е процес на адаптация.

По времето на Нютон човекът е бил разделен на ум и тяло. Науката нарича ума жизнена сила. Всъщност така учените са сключили споразумение с църквата, която тогава е била много силна. Това е материалистична наука, т.е. тялото е възприето за една физична машина. През 1953 г. е представена теорията за двойната спирала на ДНК. Установява се, че ДНК контролира собственото си възпроизводство. “Но този експеримент не е реален, тъй като никъде в биологията не можете да откриете чиста ДНК. Тя винаги се съвместява с протеини. Ние сме протеинът. Въпросът е щом сме протеин, можем ли да променим нашата ДНК?

Д-р Липтън

Съществува генетичен детерминизъм - ние сме убедени, че сме жертви на своята наследственост и нищо не зависи от нас. Ето малко факти: клетката има ядро. Ако отстраним мозъка от тялото ни, то умира. Но ако отстраним ядрото от клетката, нейните живот и поведение остават незасегнати! Т.е. ядрото не е мозъкът на клетката и е факт, че гените не контролират нашата биология. Генните са свързани с дадени заболявания, но те не са причината за тях.
Всеки от нас е създаден от 50 трилиона клетки. Човешкото същество е общност от клетки. Няма нито една функция в човешкото тяло, която да не присъства във всяка една клетка. Клетките всъщност са миниатюрни хора. Ние осигуряваме необходимото за оцеляването на тези 50 трилиона клетки. Те работят чрез протеините. Има над 100 хиляди протеини в тялото и те могат да се свързват помежду си. Различните клетки в тялото ни съдържат различни протеини. Гръбнакът на един протеин може да съдържа 20 аминокиселини. Вие сте една протеинова машина”, разкрива същността на клетъчната биология ученият, посветил живота си на това.

Тайната на живота е следната:
При сигнал от околната среда следва промяна на протеина. Всъщност движението на протеина създава движение в живота. Уравнението на живота е следното: Сигнал - Протеин - Поведение. Химията (лекарствата) е единственото, което влияе на протеините ни.
“Атомът е енергия. Ние сме създадени от атоми и също сме енергия. Тя е невидима. Атомът е физичен генератор и когато се върти, енергийният му заряд се променя. Изводът е, че материята е илюзия. Всичко е енергия, която е невидима, но може да се усети. Това е основата на Квантовата физика. Всички сме потопени в енергийно поле. Умът ни генерира енергийно поле. Затова много трябва да внимаваме какво мислим. Ние всъщност сме господари на биологията си, а здравето се влияе от мислите и чувствата ни. Това важи и за рака. Няма ракови гени, които да причиняват болестта. Ракът е причинен от мисъл (чувство) и влиянието на околната среда. Ние и начинът, по който реагираме в света, причинява рак. Така че промяната на съзнанието и мислите може да ни излекува. Повече от 70% от нашите мисли са негативни. Ние сме програмирани да мислим, че сме крехки и уязвими. А не сме - ние сме мощни. Силата, която имаме, е в нашето възприятие, в начина, по който виждаме света. Трябва да започнем да вярваме в това, което искаме да бъдем. Освен ако не искаме да сме жертви на живота и обстоятелствата”, обясни д-р Липтън.
Той сподели за свой експеримент със стволови клетки, който доказва, че ако се промени средата, проявлението е различно и че съдбата на клетките ни не зависи от гените, а от средата, в която живеят. Ученият е взел стволови клетки, поставил ги е в лабораторни условия и от един и същи вид клетки е получил клетки на мускул, кост и мазнини. Променил е единствено част от лабораторната среда, в която растат клетките.
“Вие сте тези, които контролирате средата. Ако промените средата и мислите си, ще промените живота си. Казахме, че сигналът от околната среда активира поведението. Но какво става, ако в клетката липсва протеинът? Сигналът активира гените. Това е нова наука, която се нарича Сигнална трансдукция. Така че средата влияе на гените. Една здрава среда селектира здрави гени и обратното.
Клетките реагират на вашата интерпретация за света. Ние сме отговорни за това, което изпращаме на клетките си. Факт е, че това, което виждате в света и околната среда, се трансформира в химия от вашия мозък и се изпраща до клетките ви, които реагират по съответния начин”, не спира да показва и доказва с изследвания и разработки ученият.

В края на лекцията си той обясни, че всеки от нас, хората, представлява част (клетка) от едно и също тяло, а човечеството е на ръба на еволюционна програма. “Когато всички хора се обединят в една общност, светът ще бъде трансформиран. Ние, всички, ще сме частици от Духа. По този начин ще създадем Бог тук, на Земята. Любовта е това, което държи планетата заедно”, обобщи д-р Липтън.

Маргарита БЛАГОЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар