четвъртък, 17 октомври 2019 г.

Камъкът, който ражда


Камъкът, който раждаРазмножаващи се камъни? А да заченеш от камък?

Странни въпроси, но има защо човек да ги задава. Когато види блещукащото парченце скала и научи как е сътворена, няма как да не започне да търси отговори. А дали ги има?

„Това е камъкът, който дава живот. В Португалия вярват, че жената, на която се даде, ще зачене”, разказа ми накратко притежателка на скъпоценно късче от този толкова рядък вид.
Там, в родината им на Иберийския полуостров, наричат тези камъни Pedras Parideiras, или „камъни, даващи живот”.

Самите те „излизат” от други, по-големи скали –

природен феномен, който може да се види само в геопарка в областта Ароука. Гранитните образувания на Сера де Фрейта, на почти 1000 м надморска височина, са аномалия, при която от твърдите скали вследствие на специфични процеси, протичащи в земните недра, се отделят двойно изпъкнали дисковидни възелчета. Големите между 1 и 12 см камъчета, които се „раждат” от гранита, имат същия минерален състав като него. Външната им обвивка е от биотит, а ядрото - от кварц и фелдшпат.

Така образуваните тъмни минерални бучки, отделящи се от кремавата скала вследствие на разширяването през горещите дни, пораждат митове сред местните жители. Те вярвали, че „родените” от майката скала камъни притежават магични свойства и могат да донесат плодовитост дори на жена извън фертилна възраст. Поверието разказва, че жена, която иска да роди,

трябва да преспи с такъв магичен камък под възглавницата,

за да зачене. Геоложкият феномен на възлестия гранит може да се види само тук, на не повече от квадратен километър площ край село Кастанейра, което го прави уникален в световен мащаб.

Днес природното чудо превлича туристи от цял свят, но за да се ориентирате дотам, ще ви трябва карта, защото това е само един от над 40-те геоложки обекта, които предлага геопаркът Ароука. Съвсем наскоро той бе включен към програмата на ЮНЕСКО „Глобална мрежа геопаркове“ (Global Geoparks Network), в която попадат географски области с геоложко богатство.

Паркът се простира на 330 квадратни километра

и е известен още и с най-големите в света трилобити, открити тук. Това са вкаменелости на морски животни - членестоноги, живели преди повече от 400 милиона години, през периода ордовик – т.е. във време, когато живот извън океаните не е съществувал. Гигантските, на места до 90 см, животни се срещат с хиляди, застинали за вечни времена в плочите шисти. Мястото е популярно и с минната дейност, развивана тук от хилядолетия насам, за което свидетелстват останките от римска златна мина и такава за добив на волфрам от времето на Втората световна война.

Ако някой все още смята камъните за неодушевени, искам да му кажа: иди в Ароука и виж - те са по-живи отвсякога!

Автор: Тодор Станчев
Източник: обекти;

Няма коментари:

Публикуване на коментар