събота, 30 септември 2017 г.

1-ви октомври – ден на музиката, поезията, възрастните хора и кафето

1-ви октомври – ден на музиката, поезията, възрастните хора и кафето


Оказва се, че 1-ви октомври е един много специален ден от годината.
През 1975 г. Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция определя първи октомври за Ден на музиката. Днес той се чества в над 120 страни. Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване. Музиката е универсален и международен език, а според последните проучвания Великобритания и Финландия децата възприемат по-лесно музиката, отколкото човешката реч. Доказано е също, че колкото повече музика слушат децата, толкова повече се усмихват, а класическата музика има уникално въздействие върху емоционалното и интелектуално развитие на бебетата. Може би не случайно за Ден на музиката е избрана тази дата, на която църквата чества паметта на двама изключителни църковни песнописци – св . Йоан Кукузел и св. Роман Сладкопевец. През 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти.
Първи октомври се отбелязва и като Международен ден на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на Общото събрание на ООН през 1990 година. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.
Първи октомври е и:
Българският ден на поезията,
Празник на Академията на Министерство на вътрешните работи,
Ден на Застрахователя,
Професионален празник на зенитно-ракетните войски.
В Япония пък, денят е Национален празник на кафето.

текст: Елена Михайлова

РС, Колко много празници, събрани само в един ден...
Докато четях статията си представих следната картина:
Седнали пред камината с чаша ароматно кафе.
Тиха, нежна цигулка приглася на вдъхновени поетични слова.
Чува се ракетен залп и от дулата изскачат всички цветове на дъгата.
А прекрасните снажни момчета и момичета от Академията вместо пушки са нарамили орхидеи, с които да застраховат възрастните хора срещу всякакви болежки, въздишки и сълзи...

Е, да са ни Честити Празниците!!! Кой която част си избере!

Весела Стамболиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар