неделя, 29 юли 2018 г.

Шри Оробиндо или авантюрата на съзнанието


Шри Оробиндо или авантюрата на съзнанието
Сатпрем


В зоната на ментална тишина спонтанно ще различим определен брой вибрации, които хората наоколо, без да съзнават, постоянно излъчват. Ще можем да сложим ред в реакциите си и да ги коригираме, да приемем вибрациите, които ни помагат, да отстраним онези, които ни вредят. Ще забележим много интересен феномен: вътрешната тишина притежава сила. Ако вместо да отговорим на вибрацията, която идва към нас, останем в пълно вътрешно спокойствие, ще забележим, че това обездвижване я разлага.

То стои около нас като снежно поле, което улавя и анулира всеки сблъсък. Нека вземем простия пример с гнева. Вместо да завибрираме вътрешно в унисон с този, който говори, ще видим как гневът на другия малко по малко се разсейва, ако съумеем да останем вътрешно неподвижни. Тази вътрешна неподвижност или силата да не отвърнеш, може да спре дори ръката на убиец или да парализира нападението на змия. Само, че това не означава да си слагаме маска на безразличие, а отвътре да ни кипи. С вибрациите не може да се шмекерува. Тази тишина може да неутрализира всяка вибрация, защото независимо от вида си, всички вибрации са заразителни.

Ключът за овладяване винаги е тишина на всички нива, защото в тишината различаваме вибрациите, а да ги различим, вече означава да ги овладеем.

Ако установите покой, става лесно да изчистите витала /2,3,4 чакра/. Но ако започнете просто да чистите и чистите без да правите нищо друго, ще напредвате много бавно, защото виталът се замърсява все повече и ще трябва да го чистите стотици пъти. Умиротворението е нещо само по себе си чисто и ако го установите във вас, това е позитивен начин да стигнете до целта. Да търсите само кал и да я чистите е негативен път.

Публикувано от Diana Pavlova


Няма коментари:

Публикуване на коментар