петък, 17 юли 2020 г.

Най-старата вода на Земята

Най-старата вода на Земята се оказа по-древна с 500 млн.години


Най-старата вода на Земята, открита дълбоко под мина в Канада, се оказа по-древна с 500 милиона години, съобщи Би Би Си.
Басейнът с праисторическа вода беше открит в мина за добив на мед, цинк и сребро на дълбочина 2,4 км през 2013 г. Оказа се, че тя е на 1,5 милиарда години. На същото място учени от университета на Торонто откриха още по-дълбок извор, който е поне с 500 милиона години по-древен.
„Когато хората си представят тази вода, си мислят че тя е с малък обем и се съдържа в скали. Всъщност, тя направо извира с дебит литри в минута. Обемът е много по-голям, отколкото очаквахме“, каза проф.Барбара Шъруд от екипа. Новооткритият басейн е на почти 3 км дълбочина в земната кора.
Древната вода дава уникален поглед към историята на нашата планета, както и към съществуващия тогава живот. Учените откриха химически следи, оставени от едноклетъчни организми, които някога са живели във водата.
Изследването на подобни древни водни обекти може да даде насоки и къде да бъде търсен живот в Слънчевата система, например в океаните на ледените луни на Юпитер и Сатурн.
Редактор: Иглика Игнатова
Източник: БТА

Публикувано от: DARIKNEWS


Най-старата вода на Земята е много повече от обема на всички реки и езера


Най-старата вода, уловена дълбоко в земната кора, е в много по-голямо количество, отколкото мислеха специалистите досега, съобщи Би Би Си.
Водата, част от която е на милиарди години, е на километри под повърхността. Учени от университета на Торонто изчислиха, че обемът й е 11 милиона кубични километра - повече от всички реки, блата и езера на планетата ни.
Учените са изненадани от възрастта на водата - от един милиард до 2,5 милиарда години.
Най-старата вода е открита на 2,4 км в пукнатини на дълбока мина в Канада. Реагирайки със скалите, водата освобождава водород, потенциален източник на храна. Това означава, че дълбоко в земната кора може да има живи форми.
Учените са използвали за анализа си данни от 19 мини в Канада, РЮА и Скандинавия, изследвани в рамките на програмата Deep Carbon Observatory, за да определят колко вода може да се съдържа в древните гранитни базалтови и кварцитни скали от прекамбрия. Те съставляват около 70 процента от земната кора. Те са изчислили също колко водород се произвежда с подземните химически реакции.
До неотдавна производството на водород в континенталната кора се смяташе за пренебрежимо малко, близо до нула. Това е много грешно. Нашата работа показва, че е равно на това от океанската кора. Това удвоява количеството водород, произвеждано на земята.“ - каза проф.Крис Балентайн. Приоритет за учените сега е търсенето на живот в дълбоката кора.
Повечето хора биха се замислили, преди да опитат нещо на 2,5 милиарда години. Не и проф. Барбара Шеруд Лолар. Тя не устояла на изкушението, но водата била с „ужасен“ вкус, заради високото съдържание на сол и минерали, добави в. „Дейли мейл“.
Тя е по-вискозна от чешмяната вода. На консистенция е като кленов сироп. При излизането на повърхността няма цвят, но щом влезе в контакт с кислорода, става оранжева, защото започват да се образуват минерали, особено желязо“ - каза проф.Шеруд Лолар.
 Източник: БТА
Публикувано от: DARIKNEWS

Няма коментари:

Публикуване на коментар