неделя, 7 януари 2018 г.

Раят е този свят... но без граници



Раят е този свят... но без граници



- Мечтай... никога не спирай да мечтаеш... реалността ще последва!
- Защо в световната история са толкова малко хората с мечта?
- За да е „докоснат от мечтата“, човек трябва да е достигнал обединението на Същността - отвърна Мечтателя. Спомням си как крилатата фраза изпълни цялата ми Същност. - Единствено неделимият и цялостен индивид е в състояние да мечтае съзнателно и да осъзнава, че „мечтата“ е най-реално съществуващото нещо.
- А онези, които не мечтаят? - попитах, загрижен за всички, които никога нямаше да бъдат приети в клуба на привилегированите, на мечтателите.
- Всички хора мечтаят, всички те притежават силата да създадат свой собствен свят, но малцина си дават сметка колко мощен е зарядът на мечтата им... че тя има силата да обогати всичко около тях или пък да подхрани кошмарите на света. Само малцина могат да мечтаят съвършен свят и да му придават конкретност чрез воля и вътрешна безупречност. Това е състоянието на боеца, на героя, на обичащия човек.
Във визията на Мечтателя „мечтата“, в качеството си на най-реално съществуващото нещо, заема най-горното стъпало на стълбицата на действителността, всъщност именно тя е условието за всяко конкретно нещо.
- Човек, който постоянно носи мечтата в себе си, не може да бъде покварен... Всичко в неговия живот е насочено и посветено на великото му приключение.
- Очевидно всеки човек опитва - оспорих аз с намерението да Го принудя за ми каже нещо повече по нетърпящата отлагане тема. - Всеки или поне повечето хора се стремят да подобрят живота си, кроят планове, правят проекти... заети са да постигнат някакви обективни резултати.
Тогава Мечтателя ми изясни разликата между мечтаене и планиране. Хората, които подхранват „мечтата“, не изпитват съмнения, не се чувстват несигурни или застрашени. Всеки път когато насочат съзнанието си към „мечтата“, те усещат ентусиазма си обновен и навлизат в състояние на свобода. И тъй като „мечтата“ е свързана с волята, тя се явява „същинската“ воля. И обратно - тези, които планират, които са решени да постигнат обективни резултати, се тревожат всеки път щом се сетят какво са заложили на карта и стават плячка на страховете и съмненията си.
- Страхът и съмненията са заболялата от рак мечта - заяви Той, като лаконично изведе поредната си мощна и безмилостна максима. – Хората работят, планират и трупат в себе си сила и енергия - качества, които ти би определил като упоритост и решителност. Но това е просто страх... Приливите на адреналин, подобно на електрически бури, непрестанно се стрелкат в тъмната вселена на клетките им. Изглеждат като утвърдени идеалисти, като доста ангажирани или решителни бизнесмени, но всъщност са лоялни към смъртта и имената им са регистрирани в нейната ведомост.
- Един ден поискай да станеш Мечтателят - посъветва ме твърдо, но ласкаво Той. - От-всички възможни съдби, тази е най-великата... Поискай да станеш изобретателят, творецът на своята вселена... Тогава светът ще последва всяка твоя команда и ще ти се отплати с каквото си пожелаеш...
Само обичащият човек може да е свободен и само свободният човек може да обича. Свободата и любовта са двете лица на една и съща реалност.
Раят не е отвъден свят или задгробен живот. Раят е този свят... но без граници. Да си „докоснат от мечтата“ означава да приемеш предизвикателството на великото лично приключение, означава да се изправиш лице в лице със собствената си уникалност.

Стефано Д'Анна, Школа за богове

Няма коментари:

Публикуване на коментар