сряда, 7 ноември 2018 г.

Премини отвъд!





Помниш ли онази картина? - попита Мечтателя.
Припомних си я отново - изобразяваше как Нарцис се прехласва по отразения си образ в езерото, миг преди то да го погълне.
Историята на Нарцис е метафора за човека, станал жертва на собственото си творение.
Той продължи да ми обяснява, че, противно на общоприетото схващане, Нарцис не бил влюбен в себе си, а в отразения си във водата образ, тъй като не знаел, че той си е негов. Всъщност, като вярвал, че вижда там някой друг, той се влюбил в него, последвал го във водата и трагично потънал.
- Щом осъзнаеш, че светът, който виждаш, е твое отражение, ти се освобождаваш от него - заключи Мечтателя.
Да се влюбим в нещо извън самите нас и да забравим себе си, означава да се изгубим някъде из лъкатушещите пътеки из света на зависимостта... означава да забравим, че човек е единствен творец на личната си реалност... Извън нас светът не съществува. Всичко, което срещаме, виждаме и докосваме, е отражение на самите нас. Другите хора, събитията и обстоятелствата в живота на човека проявяват неговото състояние. Следователно обвиненията към света, оплакванията, оправдаванията или спотайването са сигурни признаци за отсъствието на „истинска“ воля.
Да вярваме, че светът е нещо извън нас означава да станем негови жертви, да се оставим да ни погълне.
Светът, всеки негов миг, е създаден от теб! Езерото, в което Нарцис видял отражението си, е външният свят. Да вярваш, че той е действителен и да търсиш упование в него означава да разчиташ на собствената си сянка... означава да се смалиш повече от света, който проектираш, означава постепенно да се превърнеш от творец в творение, от мечтател в измечтан, от господар в роб, додето собственото ти творение съвсем те задуши.
Добро или лошо, грозно или красиво, правилно или погрешно - всичко, на което човек се натъква, е само негово отражение, а не действителност. Всеки ще пожъне само това, което е... Ти си както семето, така и урожая. Ето защо всички масови революции в историята са се провалили... защото са се опитвали, да променят света отвън... Вярвали са, че отражението в езерото е истинско.
Не се осланяй повече на света, не искай помощ от него. Премини отвъд! Единствено дръзналите да прекрачат отвъд могат да го направят по-добър. Премини отвъд!

Стефано Д‘Анна, Школата за богове

Няма коментари:

Публикуване на коментар