неделя, 11 юни 2017 г.

Биофизици откриха, че във вътрешността на живите клетки съществува гигантско електрическо поле


Биофизици откриха, че във вътрешността на живите клетки съществува гигантско електрическо поле



До сега се считаше, че потенциал има само на мембраната на клетката, а вътре в нея поле не съществува.

Най-малкият волтметър не е електронно, а фотонно устройство. Това е наночастица от специален оцветител с диаметър само 30 нанометра. Ако той бъде осветен със синя светлина, отдава двоен импулс – зелен и червен цвят. Съотношението между интензивността на тези два цвята зависи от напрежението на електрическото поле в мястото, от което се излъчват т.е. от местоположението на наночастицата.

В една жива клетка могат да бъдат поставени хиляди такива нановолтметъри. Именно такъв опит е направила групата от учени, създатели на волтметъра. Той е дело на изследователи от Мичиганския университет (University of Michigan) ръководени от професор Раул Копелман (Raoul Kopelman). Резултатите от експеримента били удивителни. Оказало се, че в цитозолата, подобна на гел течност, с която е запълнена клетката между плазмената мембрана и ядрото, електическото поле е изключително високо – над 15 милиона волта на метър. За сравнение полето в обикновена къща е 10 волта на метър, а точно под високоволтов далекопровод е около 10 хиляди волта на метър. Това означава, че електрическото поле в клетката е 1500 пъти по-високо от това създавано от високоволтов далекопровод.

“До сега се считаше, че потенциал има само на мембраната на клетката, а вътре в нея поле не съществува. Впрочем, до сега никой не можеше да измери това поле. Сега вече е нужно да се търси механизъмът, който предизивква толкова силно вътрешно поле в живата клетка. Подозирам, че търсенето на този механизъм ще създаде много неприятности на биофизиците” – коментира професор Копелман.

Няма коментари:

Публикуване на коментар