неделя, 30 юли 2017 г.

Кралят на френския шансон Шарл Азнавур на 93 години

Кралят на френския шансон Шарл Азнавур на 93 години

„Прекланям се пред публиката си и обещавам, че на 100 години слизам от сцената!“ Това обяви кралят на шансона – великият Шарл Азнавур пред 17 000 негови почитатели.

Шарл Азнавур

френски певец и актьор, 2014 г.

Информация:
Роден
Шанур Вахинаг Азнавурян
22 май 1924 г.
Париж, Франция
Стил
Шансон, джаз, поп
Глас
тенор
Активни години
1933 – досега

Азнавур е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Рожденото му име е Шанур Вахинаг Азнавурян. Докато е още в ранна възраст, неговите артистични родители го въвеждат в света на театъра.
Той започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. За неговия пробив помага Едит Пиаф, която го чува да пее и го взема със себе си на турне във Франция и САЩ. Често наричан „френският Франк Синатра“, Азнавур създава песни преди всичко за любовта. Той е написал над 1000 песни и мюзикли, направил е над 100 записа и е играл в 70 филма. Азнавур пее на 5 езика и е един от най-известните френски певци зад граница, като е изпълнявал песни в Карнеги Хол и на други известни места по света.
На 90-годишна възраст, през октомври 2014 г., Шарл Азнавур изнася с изключителен успех двучасов концерт в Москва.
През 1996 г. на Шарл Азнавур е отредено място в американската Зала на славата за автори на песни.
През 2009 г. певецът се съгласява да стане посланик на Армения в Швейцария (Азнавур живее от 1976 г. в Женева.
Азнавур се е женил три пъти: през 1946 г. – за Мишелин Рюгел, през 1955 г. – за Евелин Плесис, и през 1967 г. – за шведката Уле Торсел. Има 6 деца: Седа (Патриция, р.1946), Шарл (р.1952), Патрик (1956—1981), и от последния брак – Катя (р.1969), Миша (р.1971) и Никола̀ (р.1977).
Той често обича да се шегува с физиката си, по-специално с ниския си ръст. Висок е само 160 cm, и за него това е постоянен източник на шеги.

Петте жени, белязали Шарл Азнавур
Животът на едно от големите имена на френския шансон, Шарл Азнавур, вече е разказван и преразказван от различни гледни точки. Арменските му корени, началото на кариерата му, неговите ментори и стремежи… Личният, както и професионалният живот на певеца е белязан от жените. Те са пет и са добре известни, разказва сайтът Puretrend.com.


Едит Пиаф
Тя изиграва първоначалната роля в кариерата на Шарл Азнавур, защото е човекът, който го забелязва. Едит Пиаф е първата, която му дава шанс през 1946 г. Певецът и неговият пианист придружават тогава легендарната певица по време на турнето й във Франция и САЩ. Пиаф впрочем побеснява, когато разбира, че Азнавур е дал песента Je hais les dimanches на нейната съперничка Жюлиет Греко, известна като една от музите на Генсбург.

Шарл Азнавур и Едит Пиаф 

Силви Вартан
Може би не е много известен фактът, че Шарл Азнавур пише една от най-прочутите песни на Силви Вартан – La plus belle pour aller danser. Азнавур и Вартан се чувстват близки заради общите си корени: родителите и на двамата са от Армения. Двамата изпълнители имат няколко общи дуета през 70-те години.

Със Силви Вартан Азнавур пее често през 70-те г.

Анук Еме
С актрисата Анук Еме е свързан с онзи период в кариерата на Шарл Азнавур, в който той е и актьор. Той действително е от многостранно надарените артисти. През 1958 г. Анук Еме е първата му партньорка на екрана във филма на Жан-Пиер Моки Les Dragueurs.

Кадър от филма, в който участват Азнавур и Еме

Петула Кларк
Петула Кларк и Шарл Азнавур често пеят заедно по телевизията. Миналата година певицата призна в интервю: Два пъти отидохме да вечеряме заедно в Лондон. Дори му задигнах музикалния директор по едно време. В крайна сметка, Шарл Азнавур е този, който изиграва важна роля в кариерата на англичанката, като за музикалното й завръщане през 2012 г. написва поне две от новите й песни.

Линда Лемей
Шарл Азнавур изиграва ролята на настойник за канадската певица. Той я забелязва през 1996 г. и я лансира във Франция. Чува я да пее на един фестивал в Канада, страна, с която от началото на кариерата си Шарл Азнавур поддържа привилегирована връзка, и веднага решава да й даде шанс.

Азнавур лансира Линда Лемей във Франция





Няма коментари:

Публикуване на коментар