понеделник, 18 март 2019 г.

Стъпки за бърза съгласуваност

Стъпки за бърза съгласуваност
(Откъс от книгата на Грег Брейдън "Устойчивост от сърцето,
Силата да процъфтяваме във време на крайности")



Методът за създаване на съгласуваност сърце-мозък е уместно наречен метод за бързо съгласуване (Quick Coherence*Technique) и се свежда до две прости стъпки. Всяка стъпка поотделно изпраща сигнал към тялото, че е задействана конкретна промяна. В съчетание стъпките създават преживяване, което ни връща към естествената хармония, която е съществувала в нашите тела през по-ранен етап от живота, преди възпитанието ни да започне да разделя нашата сърдечно-мозъчна мрежа.

Стъпки за бърза съгласуваност

Стъпка 1: Фокусиране върху сърцето.
Насочете съзнанието си към областта на сърцето и започнете да дишате малко по-бавно от обикновено, сякаш дъхът идва от самото сърце. Тази стъпка е мощен метод сама по себе си и може да се използва, когато се чувствате претоварени от събитията на деня или просто желаете да се свържете по-силно със самите себе си. Докато забавяте дишането си, вие изпращате сигнал към тялото като цяло, и по-специално към сърцето, че сте на безопасно място и няма пречка да насочите вниманието си навътре.

 Стъпка 2: Активиране на положителни чувства.
Направете искрен опит да изпитате възстановяващо чувство като одобрение или грижа за някого или нещо в живота си.
Ключовото в тази стъпка е първо да създадете усещането по най-добрия възможен начин, а после да се потопите в това усещане, отново по най-добрия начин. Именно вашата способност да поддържате чувството ще насърчи оптимално разговора между сърцето и мозъка.

Както при всяко умение, навярно ще откриете, че колкото повече практикувате създаване на съгласуваност между сърцето и мозъка, толкова по-лесно става да го постигнете. И с тази лекота преживяването започва да става все по-естествено. С нарастващото ниво на лекота ще откриете и способността си да поддържате връзката за по-дълги периоди от време.
Ползвал съм лично тези умения през годините и мога от пряк опит да кажа, че действат. Открих още, че са успешни във всяка ситуация. Същественото за мен е, че всичко върви по-добре, когато има съгласуваност - независимо дали става дума за емоционална подготовка преди началото на труден разговор, или телефонно обаждане, реакция на неочакван шок от лоши новини от приятели или роднини или физическа подготовка, преди да се заема с йога или запис на музикално изпълнение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар