неделя, 23 април 2017 г.

Илияна Делева:

Честит празник
на всички, които обичаме книгата,
на всички, които създаваме книгата,
на всички, които правим така, че книгата да стигне до повече хора!
Честит празник на четящите, на продаващите, на издаващите, на създаващите, на тези, които показват, обучават и пристрастяват на четене!
Защо днес?
Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. в над 100 страни по света. Датата 23 април е емблематична, защото на нея са се родили и починали много писатели, сред които: Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дюрон, Халдоур Килян Лакснес, Мануел Мехия Вайехо, Владимир Набоков и Хосе Пла.
Още малко история:
Отбелязването на Деня на книгата започва от Каталуния, където средновековната традиция повелявала на 23.04 (денят на Св. Георги) мъжете да подаряват роза на любимите си, а те в замяна да им подаряват книга. На този ден испанците отдават почит и на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата.
Защо е нужно?
Книгите са едни от най-верните приятели на хората. Четенето им е не само приятно занимание в свободните часове, но и предпоставка за успех. Четенето на книги подпомага мисленето, дава основа за формиране на мнение, прави ни способни да го изразим. Книгите са идеалната храна за човешкия мозък, която спомага неговото развитие. Колкото повече четем, толкова повече ИСКАМЕ да четем.

И от мен:

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар