неделя, 7 май 2017 г.

Окото на делфина

Окото на делфина


"Ние се нуждаем само да отворим сърцата си... един за друг."

Индия призна делфините за личности и забрани делфинариумите

        Правителството на Индия даде на делфините статуса "личности, които не принадлежат към човешката раса." Така Индия стана първата страна, която призна уникалния интелект и самоосмисляне на тези водни бозайници.
        Решението бе обявено от ръководителя на Министерството на околната среда и горите, което също така забранява представления с делфини в плен – в делфинариуми, аквариуми и т.н. Според министерството делфините "трябва да имат свои собствени специални права."
       Делфините са високоинтелигентни бозайници с високо развита социална организация. Според последните проучвания, делфините се обръщат един към друг по име и могат да запомнят уникални имена – звуци, издавани от "стари приятели" и чути от тях само веднъж преди 20 години.
        Преди да навършат година делфините сами си избират уникални имена, които са поредица от сложни звуци. От този момент всички останали делфини в социалната им група, използват личното име на всеки, когато се обръщат един към друг.

Индия признава на делфините юридически статут като личности без да са хора


25.08.2013 13.37
По данни на online-изданието NaturalNews.com, правителството на Индия е признало на делфините официален статут на „личности без да са хора, чието право на живот и свобода следва да бъде защитено“. Това е първият държавен акт в съвременната правна история, признаващ подобен статут на животни, приближавайки ги до статута на homo sapiens (съвременния „мислещ човек“). Решението на индийското правителство е било огласено лично от министъра на околната среда и горите на Индия, който успоредно с признаването на специалния статут, е огласил забраната на всякакви представления, в които се експлоатират държани в плен делфини. Очаква се делфинариумите в югоизточната азиатска страна да бъдат затворени, а държаните в тях делфини – освободени. Решението идва като отговор на масираните протести в индийския щат Керала и околностите срещу принуждаването на морските бозайници да участват в шоу-програми за забавление на хората. Така Индия се превръща в четвъртата страна в света (след Коста-Рика, Унгария и Чили), която забранява лова и държането в плен на китообразните бозайници.

Повод за признаването на цитирания специален статут е уникалната интелигентност и себеосъзнаване на делфините, които „разговарят“ със сложна система от телесни и акустични знаци, живеят в семейства и изразяват многопластови емоционални състояния, подобни на човешките. Според редица изследвания делфините имат човекоподобно самосъзнание и влизат в сложни форми на общуване с другите делфини, използвайки граматически структурирани „изречения“. Във връзка с горното от десетилетия насам се осъществяват научни изследвания с променливи резултати, насочени към това да се „разшифрова“ езикът на делфините и да се влезе в контакт с тях. Установено е, че делфините могат да разпознават своето собствено отражение, да използват инструменти и да запомнят абстрактни идеи. Те си служат със знаци, позволяващи им да разпознават своите приятели и членове на семействата им – подобно на личните имена при хората. Проявяват съчувствие и готовност да помагат на новородените и на болните – като например ги изтласкват към повърхността на водата, за да си поемат дъх (което се е случвало неведнъж и с давещи се хора, изтласквани към брега от делфините и спасявани по този начин).

Движението за признаване на китовете и делфините като „личности“ със свои субективни права набра сили преди 3 години в Хелзинки, когато учени и специалисти по етика разписаха своеобразната Декларация за правата на китообразните бозайници. В нея те заявиха, че „всички китообразни – подобно на човека – имат право на живот, свобода и благополучие“. Сред подписалите Декларацията е и Лори Марино, изследователка на интелекта при китообразните, която изведе редица доказателства за умението на делфините да формират подобно на човешкото самопознание.

Правният акт на индийското правителство, с който се признава статут на „личности“ на делфините, ще породи сериозни дискусии за правата на животните, които до този момент са разглеждани от съвременните правни системи единствено и само като „ресурс“ за стопанската дейност на хората. Ако животните са получавали някакъв по-специален статут, то е било за закрилата им като редки, ценни или изчезващи видове, които да се опазят за идните поколения – но само в интерес на хората и техните стопански нужди от „природни ресурси“. Днес се отваря нова страница, която е на път да преобърне представите ни за това кои сме „ние“ и кои са „те“ – в контекста на навика ни да мислим за човека като за „венец на природата“./advokati.org

Днес+

Няма коментари:

Публикуване на коментар