сряда, 17 май 2017 г.

Цигуларка задължава децата да слушат класика




Цигуларка задължава децата да слушат класика




„Всички деца трябва да имат възможност да бъдат „изложени“ на класическа музика, дори и ако те предпочитат да играят видеоигри“. Това каза цигуларката Никола Бенедети в интервю за шотландския вестник “Scotland on Sunday“. Виртуозната музикантка твърди, че младите хора трябва да бъдат принуждавани да се запознаят с класическата музика по същия начин, както го правят с математиката или естествените науки. „Наистина се разстройвам, когато чуя, че хората казват: „Децата мразят да слушат симфонии, защо да им го причиняваме?“, заявява 27-годишната Бенедети. „Мисля, че това е все едно да попиташ децата: „Искате ли да играете видеоигри или искате ли да имате урок по математика? Разбира се, че те ще предпочетат видеоигрите“. Според цигуларката, „да поискаш одобрението на детето какво да прави в училище е все едно да се консултираш с него дали иска да учи история или английски език“. Бенедети е озадачена, че когато става дума за музика, веднага родителите се противопоставят с погрешни разбрания. „Казват ми: „Ние не можем да показваме нещо на децата, ако те не го заобичат веднага, защото това би означавало да ги принудим да правят неща, които не искат“. Потресена съм“.
Никола Бенедети е яростен застъпник за музикалното образование на децата и младите хора. Тя помага в благотворителната организация „Система Шотландия“, изградена по модела на венецуелската „Ел Система“ на маестро Абреу. Една от целите на шотландската институция е да представи цялата изтънченост на света на класическата музика чрез един по-широк поглед върху нейното развитие. „Вие не се опитвате просто да развиете концентрацията си, а се опитвате да разберете музиката“, подчертава Бенедети. „Вие също така получавате житейски уроци- за красотата, за подема, за радостта, за тъгата и трагедията- всички неща, с които децата и младите хора ще трябва да се справят в даден момент от живота си“.
Никола Бенедети ще участва с концерт на 13 май в Международния музикален фестивал „Виктор Юго“, който ще се проведе на нормандския остров Гърнзи, който е владение на Великобритания. През летните месеци, които предстоят, всепризнатата цигуларка ще свири в Обединеното Кралство, Франция и Швейцария.

Няма коментари:

Публикуване на коментар