вторник, 8 август 2017 г.

Безпилотни автомобили тръгват из Атланта през септември

Безпилотни автомобили тръгват из Атланта през септември




Улиците на Атланта са на път да отведат пътуващите в бъдещето – там скоро ще тръгнат безпилотни автомобили. От септември в Атланта ще започне изпитание на автономни превозни средства в реална среда. Самоуправляващите се автомобили ще тръгнат по „интелигентния коридор“, отделен за тях, контролиран от мрежа от Wi-Fi, GPS, сензори и други интелигентни предаватели – началото е на 14 септември.
Тестовият пробег ще е по северния булевард на Атланта, на разстояние от над 2 километра внимателно наблюдаван и управляван път. Разбира се, в колите ще има хора, които да поемат контрола, ако технологията направи нещо неочаквано.
Атланта тества технологията като част от проекта „Предизвикателство за по-безопасни пътища“. Това е третият град в света, който е заема с подобно подобрение.
Технологията, по-точо нейната незрялост, не е единствената пречка за навлизането на автономните автомобили в ежедневието. Налице са множество въпроси като това кой ще носи отговорност при катастрофа, какво ще се случи, ако системата за ориентиране бъде хакната, как да се справим с преходния период, в който има и шофьори, които се движат по улиците, и автономни автомобили… Все пак е вълнуващо да видим технологията да напредва и да влиза „в действие“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар