събота, 26 август 2017 г.

Добрите Новини


(Ето част от Новините, които ни предлагат.)

Положителното в България за последните 24 часа - 27.08.17

Боровец приема най-добрите състезатели по планинско колоездене

От 22 до 24 септември Боровец ще бъде домакин на едно от най-големите международни състезания по планинско колоездене за 2017 година Borovets Open Cup 2017. Стартът е 4-ти кръг от българските даунхил серии и 5-ти финален кръг от българските детски серии. Надпреварата е категоризирана под клас 1 в календара на UCI (Международния колоездачен съюз), което означава, че в борбата за точките ще се включат топ състезатели от цяла Европа. Участниците са разделени в осем категории, а първите осем, класирали се в UCI категорията ще си разделят награден фонд от 1413 Евро. Организатори на надпреварата са „Бороспорт“ и Боровец байк парк. Borovets Open Cup 2017 ще закрие летния сезон в курорта с най- зрелищната дисциплина в планинското колоездене - спускането. Трасето ще бъде около най-стръмната писта в Боровец „Червено знаме“, а публиката ще се наслади на истинска игра с гравитацията, включваща зашеметяващи спускания по технични и стръмни секции, високоскоростни отсечки и предизвикателни скокове.
Източник: Sportal.bg

Петър Божилов девети в света при юношите на 800 метра св. стил

Петър Божилов остана на девето място в квалификациите на 800 метра свободен стил на световното първенство по плуване за юноши и девойки, което се провежда в Индианаполис. Божилов даде време от 8:17.54 минути, като остана само на 4 секунди от място във финала. Победител в квалификацията стана полякът Антони Калузински, който постигна 8:05.76 минути. В същата дисциплина на 17-о място се нареди 16-годишният Йордан Йанчев, който преплува 800-те метра за 8:29.45 минути.
Източник: Sportal.bg

Филм и фотоси показват "25 години България в Антарктида"

Фотоизложбата "25 години България в Антарктида" на Българския антарктически институт и документалният филм "Антарктида - 25 стъпки в бъдещето" на Цветелина Атанасова и Борислава Димова ще бъдат представени в Морската градина днес от 20 ч. на открита сцена "Охлюва" в Бургас. Филмът е разказ за пътя на успешните български мисии на ледения континент. Показва и всички научни програми, емоции, условия и необичайни ситуации, които всеки полярник трябва да преодолява. Фотосите от изложбата ще бъдат разположени на алеята пред Културен център "Морско казино" и ще могат да бъдат разгледани от 27 август до 7 септември. Тази година приключи 25-тата юбилейна българска антарктическа експедиция, в която участваха много млади учени - геолози, геофизици, геохимици, биолози, които работиха със свои колеги от Монголия, Турция, САЩ, Испания по проблеми, засягащи глобалните климатични промени. 
Източник: Kmeta.bg

Държавата обеща да спре да отнема стипендии от деца, само защото учат в частни училища

Държавата обеща да спре дискриминацията към ученици, като им отказва стипендии въпреки високия успех или впечатляващите постижения, само защото учат в частни училища. Обещанието направи зам.-министърът на образованието Деница Сачева, провокирана от случая с ученика Андрей Петков. Той първо бил награден с 1500 лева стипендия за отличното му представяне по баскетбол, а след като родителите внесли документите в МОН за получаването ѝ, му я отказали, защото учи в частно училище. В събота сутрин зам.-министър Сачева отговори с извинение за причиненото му разочарование и обещание за промяна в наредба, след която Андрей ще може да получава стипендията си от началото на 2018 г. А за времето, в което няма нормативно основание стипендията да бъде отпусната - невероятно, но факт - отказът не е плод на глупаво чиновническо своеволие, а е резултат от стриктно спазване на наредба - той ще бъде компенсиран от Министерството на образованието и науката. Министър Красимир Вълчев е поканил Андрей Петков с неговите родители и директорката на училището на среща в министерството другата седмица. От 2018 г. стипендии за изявени дарби и образователни резултати ще могат да получават всички деца и ученици без значение от собствеността на училищата, в които учат, категорична е зам.-министър Сачева.
Източник: Offnews

България с първа победа на Евроволей 2017


Волейболистите от националиня отбор на България записаха първа победа на Евроволей 20017 в Полша, след като се наложиха над Испания с 3:0 (25:15, 26:24, 25:21) в “Таурон Арена” в Краков в мач от 2 кръг на Група С. Така на практика момчетата на Пламен Константинов си осигуриха класиране за следващия етап на Европейското първенство.  В понеделник България среща европейскиет вицешампиони от Словения от 18,30 часа отново в Краков.
Източник: Sportal.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар